Uwielbiam zupy krem. Są mega szybkie w przygotowaniu i mega smaczne.
Moje ostatnie odkrycie, którym się zajadamy to zupa krem czosnkowa.
Co Ci będzie potrzebne:
2 główki czosnku
1 cebula
1.5 l wywaru z warzyw
1 piramidka smaku z Lidla rosołowa
4 ziemniaki średniej wielkości
3/4 serka topionego śmietankowego podłużnego, jeżeli nie macie może być również śmietana 30 %.
przyprawy sól, pieprz
Czosnek obieramy kroimy na plasterki, cebulę i ziemniaki również, wszystko podsmażamy na małej ilości oleju w garnku, w którym docelowo będzie się gotować nasza zupa.
Następnie zalewamy wszystko bulionem ( może być na kostce rosołowej/ piramidce smaku ) 1,5 litra i gotujemy około 20 minut. Po jakiś 10 minutach dodajemy serek topiony.
Jeżeli macie wersję zupy ze śmietanką, dodajemy ją na koniec do zmiksowanej zupy.
Miksujemy po ugotowaniu podajemy z grzankami.
Ja grzaneczki robię z pieczywa tostowego posypanego czosnkiem na oliwie w piekarniku. Pychota. Wszyscy się zajadają.
Smacznego.