Uwielbiam zupy krem. Są mega szybkie w przygotowaniu i mega smaczne.

Moje ostatnie odkrycie, którym się zajadamy to zupa krem czosnkowa.

Co Ci będzie potrzebne:

 2 główki czosnku

1 cebula

1.5 l wywaru z warzyw

 1 piramidka smaku z Lidla rosołowa

4 ziemniaki średniej wielkości

3/4 serka topionego śmietankowego podłużnego, jeżeli nie macie może być również śmietana 30 %.

przyprawy sól, pieprz

 

 

 

Czosnek obieramy kroimy na plasterki, cebulę i ziemniaki również, wszystko podsmażamy na małej ilości oleju  w garnku, w którym docelowo będzie się gotować nasza zupa.

Następnie zalewamy wszystko bulionem ( może być na kostce rosołowej/ piramidce smaku ) 1,5 litra i gotujemy około 20 minut. Po jakiś 10 minutach dodajemy serek topiony.

Jeżeli macie wersję zupy ze śmietanką, dodajemy ją na koniec do zmiksowanej zupy.

Miksujemy po ugotowaniu podajemy z grzankami.

 Ja grzaneczki robię z pieczywa tostowego posypanego czosnkiem na oliwie w piekarniku. Pychota. Wszyscy się zajadają.

 

 

Smacznego.