Uwielbiam zupy kremy. Szczerze za takimi zwykłymi zupkami zwyczajnie nie przepadam. Zjeść zjem, ale szału nie ma. Ostatnio zrobiłam krem z brokuł. Wyszedł genialny. Jak macie ochotę spróbować zachęcam do skorzystania z przepisu.
Co Ci będzie potrzebne:
3 marchewki średniej wielkości (około 30 dag)
kawałek selera (około 15 dag)
2 pietruszki (około 20 dag)
biała część pora
Kmin rzymski – szczypta
1/2 brokułu średniej wielkości
1 cebula
Czarny pieprz
2 ząbki czosnku
sól
Do udekorowania:
4 łyżki kwaśnej śmietany
drobno posiekana natka pietruszki
Groszek ptysiowy lub grzanki
Zaczynamy!!!
Wszystkie warzywa obierz, opłucz, pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu – ale nie z kostki). Brokuła podziel na małe kawałki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Dodaj 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodaj brokuł, następnie gotuj, aż zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Zupę zmiksuj na gładki krem.
Podawaj udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
U mnie wszyscy się zajadają, nawet dzieciaki nie kręcą nosem. Lekkie pyszne i zdrowe danie.