Jeżeli nie wiecie jakim ciachem uraczyć swoje podniebienia koniecznie zapoznajcie się z moim przepisem.
Jest to ala wuzetka na biszkopcie mega czekoladowym. Pycha. Zajadamy się nią wszyscy. Nie będę kłamać, że to ciasto light, raczej bomba kaloryczna, ale czasami można a co!
Zaczynamy. Co będzie potrzebne:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao takie czubate
Aromat rumowy
Galaretka truskawkowa
Krem:
2-3 pojemniczki śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
Pół szklanki cukru lub więcej zależy jaką słodkość lubisz
Polewa:
Mleczna czekolada
Łyżka masła
Trochę mleka
Białko ubijasz na sztywną pianę na początku z odrobiną soli potem dodajesz cukier. Piana musi być mega sztywna, to bardzo ważne. W osobnej misce mieszasz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajesz po jednym żółtku i łyżce mąki z kakao i proszkiem. Mieszasz drewnianą łyżką. Jak już wszystkie jajka i mąkę dodasz, przekładasz masę do formy pieczesz w 180 c 20 minut, po wyjęciu z piekarnika koniecznie upuść biszkopt na ziemię tak z 40 cm. Podobno wtedy nie opada, wyrównuje się ciśnienie.
Biszkopt ostudź potem przekrój na 2 lub 3 części i nasącz wodą wymieszaną z aromatem może być rumowy, każdy kawałek delikatnie nasączasz.
Krem
Ubijasz bitą śmietaną na początku samą potem dodajesz cukru na sztywno, w międzyczasie mieszasz żelatynę w małej ilości gorącej wody studzisz. Do ubitej bitej śmietany powolutku dodajesz ostudzoną żelatynę zmieszaną z wodą, powinna się już lekko zsiadać. Nadal ubijasz na średnich obrotach.
Polewa
Rozpuszczasz czekoladę w odrobinie mleka z dwiema łyżkami masła. Jak ostygnie smarujesz górny biszkopt.
Na dolny biszkopt kładziesz dżem potem bitą śmietanę znowu biszkopt i bita śmietana i biszkopt udekorowany polewą. Na wierzch możesz położyć kawałki ściętej galaretki. Ciacho pakujesz do lodówki i czekasz kilka godzin. Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego.
A jak byście szukali przepisu na pyszny obiadek jedno garnkowy mega smaczny i idealny na upalne dni znajdziecie go TU <KLIK>