
Kochani poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na danie jednogarnkowe z granatem w roli głównej. Uwielbiam owoce granatu, kiedy dowiedziałam się jakie mają cudowne właściwości uwielbiam je jeszcze bardziej. Poza tym są pyszniaste.
Owoc granatu zawiera kwasy tłuszczowe, w których znajduje się bogactwo przeciwutleniaczy o niespotykanej budowie (nieznane wcześniej kwasy Omega-5). Kwas Omega-5 zwany inaczej kwasem punikowym zaliczany jest do sprzężonych kwasów tłuszczowych, który usuwa stany zapalne w komórkach oraz działa przeciwobrzękowo. Owoc granatu zapobiega również reakcjom alergicznym, koi i leczy rany, ukąszenia i zadrapania przeciwdziała zakażeniom, zawiera bogactwo witamin i minerałów (B1, B2, C, potas, magnez) oraz wspomaga metabolizm komórkowy. Jest także cenny dla kobiet w ciąży, ponieważ działa ochronnie na płód oraz chroni go przed uszkodzeniami mózgu.
Wracamy do przepisu. Co będzie potrzebne:
– Makaron rurki
– Filet z kurczaka ok. 500 g
– Przyprawa do kurczaka ja używam Kamis
– Rukola
– Sypki ser dojrzewający
– Owoc granatu
– Pesto z suszonych pomidorów
Kroimy cycki z kurczaka na cienkie paseczki podsmażamy na oleju z dwiema łyżkami Pesto i przyprawą do kuraka, później zalewamy wodą i dusimy. Ja duszę do miękkości, przeważnie, aż woda odparuje.
Gotujemy makaron. Uwalniamy owoce z granata. Są różne sposoby, ja kroję go na szerokie paski i obieram wyciągając owocki z nasionkami w środku.
Do ugotowanego makaronu dodajemy około 4 łyżek stołowych Pesto oraz kurczaka mieszamy. Na talerzu kładziemy Rukolę posypujemy ją granatem na to kładziemy makaron z kurczakiem i Pesto i posypujemy serem.
To jest przepyszne. U mnie zakochani są w tym daniu wszyscy domownicy. Jest szybkie w przygotowaniu cenowo nie wychodzi najgorzej.
Tak więc gotujcie jedzcie.
KONIEC
Podobało się?
Zostaw po sobie ślad!
Możesz polubić, skomentować, udostępnić 🙂
Albo wracać, będzie mi miło.